Tein fytoterapiaopintoihini esitelmän isohirvenjäkälästä ja Toivo Rautavaaran "Mihin kasvimme kelpaavat" kirjaa lukiessani sain inspiraation kokkailla oman versioni jäkäläsopasta. Liikuin jäkälän ruokakäytön kanssa oudoilla vesillä, mutta tekemällä oppii, keitosta tuli herkullista!
Isohirvenjäkälä eli islanninjäkälä on yksi kotimaamme yleisimmistä jäkälälajeista. Sitä on käytetty etenkin hätäravintona Norjassa, Islannissa, Ruotsissa, Venäjällä ja meillä Suomessakin. Yleisimpiä isohirvenjäkälästä valmistettuja ruokia ovat olleet erilaiset puurot, keitot ja leivät.
Rohtokäyttöön isohirvenjäkälästä voi tehdä teetä, tinktuuraa tai kylmävesiuutosta. Isohirvenjäkälä on antibioottinen, tulehdusta ja ärsytystä lievittävä, ysköksiä irrottava. Vaikuttavina aineina toimivat lima-aineet ja jäkälähapot. Rohtona isohirvenjäkälää on käytetty etenkin hengitystieongelmien, kuten yskän, keuhkoputkentulehduksen ja astman hoidossa sekä suun, nielun ja suoliston tulehduksissa. Ulkoisesti se sopii haavojen, rohtumien, paiseiden ja palovammojen hoitoon.
Ennen ruokakäyttöä isohirvenjäkälästä tulee poistaa kitkerä jäkälähappo. Rohtokäyttöön riittää kitkeryyden vähentäminen.
Poistamiseen tarvitaan emäskäsittely ja helpoimmin se onnistuu liottamalla jäkälää soodavedessä 1-3 vuorokautta, jonka jälkeen se huuhdellaan huolellisesti runsaassa vedessä. Soodaveden vahvuudesta on erilaisia ohjeita, vaihdellen 1-10% välillä. Minä liotin 10g kuivattua jäkälää litrassa vettä johon olin lisännyt 0,5dl ruokasoodaa. Liotin jäkälää yli 2 vuorokautta ja vaihdoin soodaveden kerran tässä välissä. Huuhtelin jäkälän runsaassa vedessä puristellen.
Ennen liotusta tuore jäkälä puhdistetaan roskista ja punerva tyviosa poistetaan. Liotuksen ja huuhtelun jälkeen jäkälä on valmis käytettäväksi tai kuivattavaksi.
Jäkälät keräävät itseensä helposti raskasmetalleja ja radioaktiivisia aineita, minkä vuoksi keruualueen tulee olla puhdas.
Liiallinen käyttö voi aiheuttaa pahoinvointia ja ripulia. Pitkäaikaista käyttöä ei suositella.
Kermainen jäkälä-sienikeitto
10g kuivattua isohirvenjäkälää, liotettuna ja huuhdeltuna (liotettuna en muistanut jäkälää punnita, mutta tuoreen jäkälän määrä olisi noin kourallinen)
120-150g kanttarelleja, suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
1 pienehkö keltasipuli
1 rkl vehnäjauhoja
2-2,5 dl vettä
4 dl soija- tai kaurakermaa (esim. Alpro, Oatly tai Planti) tai kuohukermaa
voita
suolaa
mustapippuria
persiljasilppua
Kuumenna voi pannulla ja lisää sekaan sienet ja silputtu sipuli. Kuullota niin, että sienistä haihtuu ylimääräinen neste.
Sekoita joukkoon jauhot ja jäkälä.
Kaada pannulle vesi ja anna keiton suurustua muutaman minuutin. Lisää sitten kerma ja mustapippuri. Keitä hiljaa kuplien kasaan, noin 10-15 minuuttia. Lisää nestettä jos keitosta tulee liian paksua. Mausta makusi mukaan suolalla ja ripottele sekaan persiljasilppu.
Tarjoile jäkäläkeitto rapeiden leipätikkujen kera.
~ Heidi ~
The Casino at Harrah's Hotel Atlantic City - Mapyro
VastaaPoistaFind all 군포 출장안마 information and best deals 경기도 출장샵 of The Casino at Harrah's Hotel Atlantic City on Mapyro. 대구광역 출장마사지 Harrah's 거제 출장샵 Hotel Atlantic City. Map. 서산 출장마사지 Hotel. Map