Siirry pääsisältöön

Ekopyykkiä itsetehdyllä pesuaineella

Itsetehty pyykinpesuaine on helppo ja edullinen tapa vähentää kodin, kehon ja luonnon kemikaalikuormitusta. Ja kun tällä värkillä on muutaman kerran suorittanut pyykkäykset... Heureka! Tajuaa kemikaalien kaupasta kotiin kantamisen olleen tässäkin asiassa turhaa. Pyykin saa puhtaaksi ja raikkaaksi soodalla, suolalla, marseille-saippualla ja väkiviinaetikalla.

Eikä pyykkikoneen kohtaloakaan tarvi näillä aineilla surra. Luonnolliset pesuaineet putsaavat ja raikastavat pesukoneenkin ja oman kokemukseni perusteella totean, että niin pesukoneemme kuin siinä pestävä pyykki, ovat nyt "ekopesujen" jälkeen huomattavasti raikkaampia kuin ennen. Tunkkaista hajua tai sameutta pyykissä tai koneessa ei ole enää esiintynyt ja myös pyykin värit ovat pysyneet kirkkaampina.

Käytän kahta erilaista pesuainetta, suola-pesusoodaseosta sekä marseille-saippuan ja ruokasoodan seosta. Suola-soodalla pesen 40-90 asteessa pyyhkeet, petivaatteet sekä suurimman osan perheemme vaatteista. Villan, synteettiset herkät kuidut ja muut hellää pesua vaativat pyykit pesen marseille-soodaseoksella.

Suola-sooda

8 dl pesusoodaa eli kidesoodaa
2 dl merisuolaa (minulla käytössä hieno merisuola)

Sekoita sooda ja suola, purkita.
Täyteen koneeseen (6-8kg) laitan seosta noin 0,5dl.
Pesusooda pehmentää veden, pitää värit kirkkaina, irrottaa tehokkaasti tahroja ja raikastaa sekä pyykkiä että pesukonetta. Suola poistaa tahroja, neutraloi hajuja ja pitää pesukoneen saostumista siistinä.

Voit käyttää myös ruokasoodaa, mutta sen vesiliuos ei ole niin emäksinen kuin pesusoodan. Pesusooda pehmentää siis paremmin veden ja poistaa tehokkaammin tahroja.
Pesusoodaa saa esim. Motonetistä, Halpa-Hallista, Hong Kongista ja Prismasta.

Marseille-sooda

2 rkl marseille-saippuaa (minulla käytössä Ecodoon valmis marseillehiutale sekä Ecodoon palamarseille, josta saippuaa raastan)
2 rkl ruokasoodaa
4-5 dl vettä

Kiehauta vesi ja sekoita marseilleraaste kuumaan veteen. Kun raaste on liuennut, sekoita joukkoon ruokasooda. Voit vielä surauttaa sauvasekoittimella sileäksi. Seos saa olla löysää ja kuohkeaa, sillä jonkin aikaa oltuaan se paksuuntuu, muuttuu ikään kuin pesuainepuuroksi. Älä siis kaada pesuainetta pulloon, et saa sitä sieltä helposti ulos, vaan mieluummin esimerkiksi tölkkiin, josta voit lusikalla tai desinmitalla annostella pesuainetta koneeseen. Lisää hieman vettä halutessasi.
Täyteen koneeseen (6-8kg) laitan 1 dl pesuainetta.

Nestemäisessä pesuaineessa käytän ruokasoodaa sen hienojakoisen koostumuksen vuoksi.

Marseillen putkiin tai koneeseen takertumista ei tarvitse murehtia; kun saippua on sekoitettu soodan kanssa veteen (emäksinen liuos), huomaa seoksen näppituntumankin olevan jo niin liukas, ettei se pesuveteen sekoittuessaan takerru putkiin.

Nestemäistä pesuainetta teen tarpeen mukaan pienehköjä annoksia; viikon sisään käytän pois.
Sopii hyvin myös pyykkien käsinpesuun. 

Pyykkietikka

Etikka toimii huuhteluaineen sijaisena ja raikastaa ja puhdistaa pyykin lisäksi myös pesukoneen.
Etikkahuuhde pehmentää pyykin, poistaa sähköisyyttä ja voimakkaitakin hajuja, kuten savun hajun. Se pitää myös värit kirkkaina, poistaa vaatteista mm. kainaloiden kellastumia, eikä huononna pyyhkeiden imukykyä, kuten huuhteluaineet.

Minulla on tapana kaataa huuhteluainekaukaloon 0,5 dl väkiviinaetikkaa ja päälle vettä maxiin asti (veden lisääminen ei ole pakollista, mutta minun tapani on tämä). Joskus lisään 5-8 tippaa eteeristä öljyä, mutta pyykki on puhtaan ja raikkaan tuoksuista ilman sitäkin. Välillä on kuitenkin kiva esim. petivaatteisiin saada tuoksua.
Muistathan, että eteeriset öljyt ovat voimakkaita, eivätkä ne sovi kaikille - aloita aina pienellä, tipan-kahden annostelulla. Mieluummin liian vähän, kuin liikaa. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan annostelun.

Voit sekoittaa pyykkietikan myös valmiiksi pulloon. Muista ravistaa pulloa hyvin ennen käyttöä.

- 7 dl väkiviinaetikkaa
- noin 15-20 tippaa mieleistäsi eteeristä öljyä (pyykkiin sopivia ovat esim. laventeli, appelsiini ja piparminttu)

Pullota etikka ja tiputa joukkoon 15-20 tippaa eteeristä öljyä. 
Käytä koneelliseen (6-8kg) 0,5 dl pyykkietikkaa.


Mukavia pyykkihetkiä! 

~ Heidi ~Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Itsetehty deodorantti

Tehokas, ekologinen ja edullinen.
Helppokin, sillä itsetehdyn deodorantin raaka-aineet löytyvät meidän monen keittiönkaapista. Ja niinhän sitä sanotaan; jos voisit syödä sitä, on se myös turvallista kosmetiikkaan käytettäväksi.

Luonnonmukaiseen deodoranttiin siirryttäessä kannattaa muistaa antiperspirantin ja deodorantin ero. Antiperspirantti estää luonnollisen hikoilun (teollisissa valmisteissa usein mm. alumiiniyhdisteet), eikä tällaista ominaisuutta löydy luonnonkosmetiikasta. Luonnonmukainen deodorantti antaa siis ihon hikoilla (lue hengittää), mutta neutraloi bakteereja ja niistä syntyviä hajuja.
Vaihtaessani aikoinaan tehdasdödön ekodödöön, haisin kaksi viikkoa. Vuosia kemikaalein tukitut huokoseni huusivat Hoosiannaa ja tuntui, että hikeä pukkasi vaikka paikallaan seisoi. Kahden viikon jälkeen tilanne normalisoitui. Loppui niin yletön hikoilu, kuin hajutkin.

Itselleni, asiakaspalvelutyötä tekevänä, on tärkeää pysyä raikkaana koko päivän, kemikaalittomuudesta ja ekologisuudesta tink…

Kermainen jäkälä-sienikeitto

Tein fytoterapiaopintoihini esitelmän isohirvenjäkälästä ja Toivo Rautavaaran "Mihin kasvimme kelpaavat" kirjaa lukiessani sain inspiraation kokkailla oman versioni jäkäläsopasta. Liikuin jäkälän ruokakäytön kanssa oudoilla vesillä, mutta tekemällä oppii, keitosta tuli herkullista!
Isohirvenjäkälä eli islanninjäkälä on yksi kotimaamme yleisimmistä jäkälälajeista. Sitä on käytetty etenkin hätäravintona Norjassa, Islannissa, Ruotsissa, Venäjällä ja meillä Suomessakin. Yleisimpiä isohirvenjäkälästä valmistettuja ruokia ovat olleet erilaiset puurot, keitot ja leivät.
Rohtokäyttöön isohirvenjäkälästä voi tehdä teetä, tinktuuraa tai kylmävesiuutosta. Isohirvenjäkälä on antibioottinen, tulehdusta ja ärsytystä lievittävä, ysköksiä irrottava. Vaikuttavina aineina toimivat lima-aineet ja jäkälähapot. Rohtona isohirvenjäkälää on käytetty etenkin hengitystieongelmien, kuten yskän, keuhkoputkentulehduksen ja astman hoidossa sekä suun, nielun ja suoliston tulehduksissa. Ulkoisesti se sopii …