Siirry pääsisältöön

Ekopyykkiä itsetehdyllä pesuaineella

Itsetehty pyykinpesuaine on helppo ja edullinen tapa vähentää kodin, kehon ja luonnon kemikaalikuormitusta. Ja kun tällä värkillä on muutaman kerran suorittanut pyykkäykset... Heureka! Tajuaa kemikaalien kaupasta kotiin kantamisen olleen tässäkin asiassa turhaa. Pyykin saa puhtaaksi ja raikkaaksi soodalla, suolalla, marseille-saippualla ja väkiviinaetikalla.

Eikä pyykkikoneen kohtaloakaan tarvi näillä aineilla surra. Luonnolliset pesuaineet putsaavat ja raikastavat pesukoneenkin ja oman kokemukseni perusteella totean, että niin pesukoneemme kuin siinä pestävä pyykki, ovat nyt "ekopesujen" jälkeen huomattavasti raikkaampia kuin ennen. Tunkkaista hajua tai sameutta pyykissä tai koneessa ei ole enää esiintynyt ja myös pyykin värit ovat pysyneet kirkkaampina.

Käytän kahta erilaista pesuainetta, suola-kidesoodaseosta sekä marseille-saippuan ja ruokasoodan seosta. Suola-soodalla pesen 30-90 asteessa pyyhkeet, petivaatteet sekä suurimman osan perheemme vaatteista. Villan ja erityisen herkät kuidut pesen marseille-soodaseoksella.

Suola-sooda

8 dl kidesoodaa
2 dl merisuolaa (minulla käytössä hieno merisuola)

Sekoita sooda ja suola, purkita.
Täyteen koneeseen (6-8kg) laitan seosta noin 0,5dl.
Pesusooda pehmentää veden, pitää värit kirkkaina, irrottaa tehokkaasti tahroja ja raikastaa sekä pyykkiä että pesukonetta. Suola poistaa tahroja, neutraloi hajuja ja pitää pesukoneen saostumista siistinä.

Suola kidesoodan seassa saa seoksen liukenemaan ikään kuin vetiseksi jääsohjoksi, joka liukenee helposti matalalämpöisissä pikaohjelmissakin.

Voit käyttää myös ruokasoodaa, mutta sen vesiliuos ei ole niin emäksinen kuin pesusoodan. Pesusooda pehmentää siis paremmin veden ja poistaa tehokkaammin tahroja. Sen vesilious on myös kirkasta, eikä jätä sameutta pyykkeihin, kuten ruokasoodan samea jauhemaisuus saattaa tehdä.
Kidesoodaa saa esim. Motonetistä, Halpa-Hallista, Hong Kongista ja Prismasta.

Marseille-sooda

2 rkl marseille-saippuaa (minulla käytössä Ecodoon valmis marseillehiutale sekä Ecodoon palamarseille, josta saippuaa raastan)
2 rkl ruokasoodaa
4-5 dl vettä

Kiehauta vesi ja sekoita marseilleraaste kuumaan veteen. Kun raaste on liuennut, sekoita joukkoon ruokasooda. Voit vielä surauttaa sauvasekoittimella sileäksi. Seos saa olla löysää ja kuohkeaa, sillä jonkin aikaa oltuaan se paksuuntuu, muuttuu ikään kuin pesuainepuuroksi. Älä siis kaada pesuainetta pulloon, et saa sitä sieltä helposti ulos, vaan mieluummin esimerkiksi tölkkiin, josta voit lusikalla tai desinmitalla annostella pesuainetta koneeseen. Lisää hieman vettä halutessasi.
Täyteen koneeseen (6-8kg) laitan 1 dl pesuainetta.

Nestemäisessä pesuaineessa käytän ruokasoodaa sen hienojakoisen koostumuksen vuoksi.

Marseillen putkiin tai koneeseen takertumista ei tarvitse murehtia; kun saippua on sekoitettu soodan kanssa veteen (emäksinen liuos), huomaa seoksen näppituntumankin olevan jo niin liukas, ettei se pesuveteen sekoittuessaan takerru putkiin.

Nestemäistä pesuainetta teen tarpeen mukaan pienehköjä annoksia; viikon sisään käytän pois.
Sopii hyvin pyykkien käsinpesuun. 

Pyykkietikka

Etikka toimii huuhteluaineen sijaisena ja raikastaa ja puhdistaa pyykin lisäksi myös pesukoneen.
Etikkahuuhde pehmentää pyykin, poistaa sähköisyyttä ja voimakkaitakin hajuja, kuten savun hajun. Se pitää myös värit kirkkaina, poistaa vaatteista mm. kainaloiden kellastumia, eikä huononna pyyhkeiden imukykyä, kuten huuhteluaineet.

Täyteen koneeseen, mittaan huuhteluainekaukaloon 0,5 dl väkiviinaetikkaa. Joskus lisään 5-8 tippaa eteeristä öljyä, mutta pyykki on puhtaan ja raikkaan tuoksuista ilman sitäkin. Välillä on kuitenkin kiva esim. petivaatteisiin saada tuoksua.
Muistathan, että eteeriset öljyt ovat voimakkaita, eivätkä ne sovi kaikille - aloita aina pienellä, tipan-kahden annostelulla. Mieluummin liian vähän, kuin liikaa. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan annostelun.

Voit sekoittaa pyykkietikan myös valmiiksi pulloon. Muista ravistaa pulloa hyvin ennen käyttöä.

- 7 dl väkiviinaetikkaa
- noin 15-20 tippaa mieleistäsi eteeristä öljyä (pyykkiin sopivia ovat esim. laventeli, appelsiini ja piparminttu)

Pullota etikka ja tiputa joukkoon 15-20 tippaa eteeristä öljyä. 
Käytä koneelliseen (6-8kg) 0,5 dl pyykkietikkaa.


Mukavia pyykkihetkiä! 

~ Heidi ~Kommentit

  1. Hei, kiinnostaisi tietää, laitatko tuon pesuaineen koneessa pesuainekaukaloon vai heitätkö sen pesupalloon sellaisenaan (vai lisäätkö kenties vettä siihen laimennukseksi)? Tuo kristallisooda on tosi kovaa ainetta, joten hieman pelottaa miten se kenties haurastuttaa ja haalistaa kankaita.... Tarkoitus on kokeilla pikapuoliin, aineet on jo ostettu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Itsetehty deodorantti

Tehokas, ekologinen ja edullinen.
Helppokin, sillä itsetehdyn deodorantin raaka-aineet löytyvät meidän monen keittiönkaapista. Ja niinhän sitä sanotaan; jos voisit syödä sitä, on se myös turvallista kosmetiikkaan käytettäväksi.

Luonnonmukaiseen deodoranttiin siirryttäessä kannattaa muistaa antiperspirantin ja deodorantin ero. Antiperspirantti estää luonnollisen hikoilun (teollisissa valmisteissa usein mm. alumiiniyhdisteet), eikä tällaista ominaisuutta löydy luonnonkosmetiikasta. Luonnonmukainen deodorantti antaa siis ihon hikoilla (lue hengittää), mutta neutraloi bakteereja ja niistä syntyviä hajuja.
Vaihtaessani aikoinaan tehdasdödön ekodödöön, haisin kaksi viikkoa. Vuosia kemikaalein tukitut huokoseni huusivat Hoosiannaa ja tuntui, että hikeä pukkasi vaikka paikallaan seisoi. Kahden viikon jälkeen tilanne normalisoitui. Loppui niin yletön hikoilu, kuin hajutkin.

Itselleni, asiakaspalvelutyötä tekevänä, on tärkeää pysyä raikkaana koko päivän, kemikaalittomuudesta ja ekologisuudesta tink…

Shampootonta elämää

Vuosi takana, loppuelämä edessä.
Mitään syytä ei enää ole palata vanhaan. Hykerryttää jo pelkästään ajatus siitä, miten paljon meidän kolmihenkinen perhe on säästänyt muovia tällä ratkaisulla - luopumalla teollisten shampoiden, hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden käytöstä. Siihen päälle kun ynnäilen skipatut kemikaalit ja säästetyt eurot, ilostuttaa niin kovin.
Eikä vähiten ilostuta sekään, että tällä luopumisratkaisulla saimme terveet hiukset ja hiuspohjat. Itselleni kannustimena toimi luonnollisuus, miehelleni ärtynyt hiuspohja ja pojallemme halusimme tarjota kemikaalittomuutta. On suuri huijaus, että ihminen tarvisi puhtaana pysyäkseen kemikaaleja ja teollisia tököttejä. Tämä harha on meille vain niin kovin tehokkaasti markkinoitu.
Kansainvälisesti shampoottomuudesta ja hiusten luonnonmukaisesta hoitamisesta käytetään termiä "no poo". 
Sitä paitsi minulla on nykyään paljon hauskempaakin suihkussa. Siinä omenasosetta ja hunajaa sekoitellessa on olo kuin lapsella hiekkalaatikol…