Siirry pääsisältöön

Helli itseäsi; itsetehty kasvovesi ja -öljy

Seison sivusaumastaan revenneessä paitulissa kotimme vessassa. Toinen vessanlampuista on hajonnut ja värvöttää väsyneesti, keittiönpöydällä on poikani puoliksi nakertama iltapala ja lämmennyt maitolasi. Mainosposti lojuu kolmatta päivää eteisenlattialla matkalla kohti lehtiroskista ja tiskipöydälläkin on Cheekiltä irronnut sokka. Ruuhkavuosien mörkö kurkkii pyykkikorista.

Ei haittaa. Minä perintöpaitulissani tunnen itseni vähintäänkin Marilyn Monroeksi ja rivarikolmiomme vessa on buduaarini.
Kaadan pienestä, kauniista lasipullosta itsevalmistamaani kamomilla-vadelmanlehtikasvovettä puhdistuslapulle ja sivelen sillä kasvoni, kaulani ja dekolteeni. Toisesta pullosta valutan kämmenelleni pienen määrän kultaista, appelsiinin tuoksuista öljyä ja hieron sen kostutetulle iholleni.
Ei tästä arjen luksuksesta puutu kuin lasi Dom Perignonia. Oikeastaan en tarvi edes sitä, sillä jääkaapista löytyy kanervankukkalikööriä.
Yrttielämä on ihanaa.
Heti alkuun tärkein neuvo kasvoöljyn käyttöön; hiero öljy aina kostutetulle iholle. Öljyssä on kyllä hoitavia ominaisuuksia, mutta ei kosteutta, vettä. Iho tarvitsee kosteutta, jonka öljy sitten sitoo ja näin huolehtii ihon kosteustasapainosta. Käytä siis aina ennen öljyä kasvovettä tai levitä öljy ihollesi vaikkapa suihkun jälkeen, kun ihosi on vielä kostea.

Ihania kasvovesiohjeita on kuin taivaalla tähtiä. Valitsin tähän nyt pari omaa suosikkiani, jotka on helppo valmistaa yksinkertaisista raaka-aineista ja sopivat kaikille ihotyypeille.
Kamomilla rauhoittaa, hoitaa ja desinfioi. Siankärsämö desinfioi ja uudistaa. Vadelmanlehdillä on supistava vaikutus ja iholla vaikutus on ihohuokosia supistava.
Kurkku rauhoittaa ja viilentää, hunajan entsyymit hoitavat ja pehmentävät.
Kasvoveden lievä happamuus auttaa tasapainottamaan ihon ph:n pesun jälkeen.

Kamomilla-vadelmanlehtikasvovesi

2,5 dl vettä
5 g (noin 2 rkl) kamomillan tai siankärsämön kukkia
5 g (noin 2 rkl) vadelmanlehtiä
1 tl omenasiiderietikkaa

Kiehauta vesi ja kaada se kuivattujen yrttien päälle. Laita kansi päälle ja anna hauteen jäähtyä. Siivilöi haude tiheällä siivilällä, painele vielä yrteistä neste ja sekoita joukkoon omenasiiderietikka. Pullota valmis kasvovesi puhtaaseen pulloon.
Kasvovesi säilyy jääkaapissa viikon. 

Sopii etenkin epäpuhtaalle, rasvoittuvalle iholle.

Kamomilla-kurkku-hunajakasvovesi

puolikas kurkku
5 g (noin 2 rkl) kamomillan kukkia
1-1,5 dl vettä
1 tl hunajaa

Kiehauta vesi ja kaada se kuumana kamomillojen päälle. Laita kansi päälle ja anna kamomillateen hautua kunnes se on jäähtynyt. Siivilöi tiheän siivilän läpi, painele kukista neste talteen.
Raasta kurkku ja purista siitä mehu talteen esimerkiksi harsokankaan tai tiheän siivilän avulla.
Yhdistä kamomillahaude, kurkkumehu ja hunaja. Pullota puhtaaseen pulloon. Kasvovesi säilyy jääkaapissa viikon.

Sopii etenkin kuivalle ja herkälle iholle. Oivallinen myös kesäisin auringonoton jälkeen.

Kasvoöljy

100 ml jojobaöljyä
30 ml manteli-, argan-, granaattiomenan- tai aprikoosinsiemenöljyä
(20-30 tippaa esim. appelsiinin, ruusun tai laventelin eteeristä öljyä)

Sekoita öljyt keskenään ja kaada puhtaaseen pulloon.


Kasvoöljyn voi sekoitella mistä tahansa kasvojen iholle soveltuvista kasviöljyistä, riippuen ihotyypistäsi ja/tai tarpeestasi. Kasvojen lisäksi öljyllä on hyvä sivellä ainakin dekoltee. Itse läträän mieluummin öljyillä kuin vartalovoiteilla.
Yleisimpiä ja useimmille sopivia öljyjä ovat mm. jojoba-, manteli-, aprikoosinsiemen- ja arganöljy. Itse pidän pohjaöljynä erityisesti jojobaöljystä, johon sekoittelen vaihtelevasti muita öljyjä. Viimeisin ihastukseni on runsaasti antioksidantteja sisältävä, suojaava, ryppyjä ja juonteita tasoittava granaattiomenan siemenöljy. Jojobaöljy, joka on oikeastaan juoksevaa vahaa, sopii kaikille ihotyypeille. Jojobaöljy on kasviöljyistä lähimpänä ihmisen omaa sebumia, ihotalia, ja juuri tästä syystä se tasapainottaa niin kuivaa kuin rasvoittuvaakin hipiää.

Eteerisen öljyn lisääminen on vapaavalintaista. Eteeriset öljyt ovat voimakkaita ja niiden käytössä tulee muistaa varovaisuus; vähemmän on enemmän! Jos olet herkkäihoinen tai öljyjen käyttö ei ole tuttua, aloita varovaisesti.
Omat eteeriset suosikkini ovat appelsiini ja ruusu, ihan jo vain tuoksunkin vuoksi. Appelsiinin makea tuoksu tuo auringon ja ilon keskelle Pohjolan pimeää talvea ja eteerinen appelsiiniöljy sisältää soluja uudistavaa D-limoneeni antioksidanttia.
Ruusu on naisellinen, sensuelli klassikko ja ruusun eteerinen öljy tasoittaa ihon sävyä sekä uudistaa hellästi, sopien etenkin couperosa-iholle.

Ihania hemmotteluhetkiä toivoen,

~ Heidi ~


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekopyykkiä itsetehdyllä pesuaineella

Itsetehty pyykinpesuaine on helppo ja edullinen tapa vähentää kodin, kehon ja luonnon kemikaalikuormitusta. Ja kun tällä värkillä on muutaman kerran suorittanut pyykkäykset... Heureka! Tajuaa kemikaalien kaupasta kotiin kantamisen olleen tässäkin asiassa turhaa. Pyykin saa puhtaaksi ja raikkaaksi soodalla, suolalla, marseille-saippualla ja väkiviinaetikalla.

Eikä pyykkikoneen kohtaloakaan tarvi näillä aineilla surra. Luonnolliset pesuaineet putsaavat ja raikastavat pesukoneenkin ja oman kokemukseni perusteella totean, että niin pesukoneemme kuin siinä pestävä pyykki, ovat nyt "ekopesujen" jälkeen huomattavasti raikkaampia kuin ennen. Tunkkaista hajua tai sameutta pyykissä tai koneessa ei ole enää esiintynyt ja myös pyykin värit ovat pysyneet kirkkaampina.

Käytän kahta erilaista pesuainetta, suola-kidesoodaseosta sekä marseille-saippuan ja ruokasoodan seosta. Suola-soodalla pesen 30-90 asteessa pyyhkeet, petivaatteet sekä suurimman osan perheemme vaatteista. Villan ja erityisen…

Itsetehty deodorantti

Tehokas, ekologinen ja edullinen.
Helppokin, sillä itsetehdyn deodorantin raaka-aineet löytyvät meidän monen keittiönkaapista. Ja niinhän sitä sanotaan; jos voisit syödä sitä, on se myös turvallista kosmetiikkaan käytettäväksi.

Luonnonmukaiseen deodoranttiin siirryttäessä kannattaa muistaa antiperspirantin ja deodorantin ero. Antiperspirantti estää luonnollisen hikoilun (teollisissa valmisteissa usein mm. alumiiniyhdisteet), eikä tällaista ominaisuutta löydy luonnonkosmetiikasta. Luonnonmukainen deodorantti antaa siis ihon hikoilla (lue hengittää), mutta neutraloi bakteereja ja niistä syntyviä hajuja.
Vaihtaessani aikoinaan tehdasdödön ekodödöön, haisin kaksi viikkoa. Vuosia kemikaalein tukitut huokoseni huusivat Hoosiannaa ja tuntui, että hikeä pukkasi vaikka paikallaan seisoi. Kahden viikon jälkeen tilanne normalisoitui. Loppui niin yletön hikoilu, kuin hajutkin.

Itselleni, asiakaspalvelutyötä tekevänä, on tärkeää pysyä raikkaana koko päivän, kemikaalittomuudesta ja ekologisuudesta tink…

Shampootonta elämää

Vuosi takana, loppuelämä edessä.
Mitään syytä ei enää ole palata vanhaan. Hykerryttää jo pelkästään ajatus siitä, miten paljon meidän kolmihenkinen perhe on säästänyt muovia tällä ratkaisulla - luopumalla teollisten shampoiden, hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden käytöstä. Siihen päälle kun ynnäilen skipatut kemikaalit ja säästetyt eurot, ilostuttaa niin kovin.
Eikä vähiten ilostuta sekään, että tällä luopumisratkaisulla saimme terveet hiukset ja hiuspohjat. Itselleni kannustimena toimi luonnollisuus, miehelleni ärtynyt hiuspohja ja pojallemme halusimme tarjota kemikaalittomuutta. On suuri huijaus, että ihminen tarvisi puhtaana pysyäkseen kemikaaleja ja teollisia tököttejä. Tämä harha on meille vain niin kovin tehokkaasti markkinoitu.
Kansainvälisesti shampoottomuudesta ja hiusten luonnonmukaisesta hoitamisesta käytetään termiä "no poo". 
Sitä paitsi minulla on nykyään paljon hauskempaakin suihkussa. Siinä omenasosetta ja hunajaa sekoitellessa on olo kuin lapsella hiekkalaatikol…