Siirry pääsisältöön

Hoitava hiushuuhde nokkosesta & koivusta

Tämä haude sopii kaikille, mutta erityisen hyvä se on heille, joilla on kuiva hiuspohja. Kesäkaudella hauteeseen saa yrtit tuoreina suoraan luonnosta, talvikaudella voi käyttää kuivattuja yrttejä.
Muistathan, että koivunlehdet eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin; kysy keruuseen maanomistajalta lupa tai osta kuivattuja lehtiä ekokaupoista.

Hauteen valmistus:
Huuhtaise kasvit lävikössä, mikäli ne ovat
runsaasti esim. siitepölyssä.
Kiehautettu vesi kaadetaan kasvien päälle ja annetaan kannen alla hautua haaleaksi.
Siivilöidään puristaen kasveista kaikki neste talteen. Haude juotetaan hiuspohjalle päänahkaa samalla hieroen, ylimääräinen neste puristellaan hiuksista käsin tai kevyesti pyyhkeellä taputellen. Ei huuhdella pois.
Voit myös hauduttaa kasvit pienemmässä vesimäärässä ja niiden hieman pehmettyä surauttaa sauvasekoittimella tahnaksi, jonka hierot hiuspohjaan. Vaikutusaika noin puoli tuntia, jonka jälkeen tahna huuhdellaan haalealla vedellä pois.

Nokkonen lisää hiuspohjan verenkiertoa; parantaa hiusten kasvua ja ehkäisee hiuspohjan kuivumista (myös rasvoittumista).
Koivu hoitaa etenkin kuivaa, kutisevaa ja hilseilevää hiuspohjaa.

Hiusnaamion voi tehdä esim. kerran viikossa, haudehuuhdetta käyttää useamminkin. Lisäksi on syytä katsoa kuntoon hiuksiin sisäisesti vaikuttavat asiat, kuten riittävä hyvänlaatuisten rasvojen saaminen ja D- ja A-vitamiini.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekopyykkiä itsetehdyllä pesuaineella

Itsetehty pyykinpesuaine on helppo ja edullinen tapa vähentää kodin, kehon ja luonnon kemikaalikuormitusta. Ja kun tällä värkillä on muutaman kerran suorittanut pyykkäykset... Heureka! Tajuaa kemikaalien kaupasta kotiin kantamisen olleen tässäkin asiassa turhaa. Pyykin saa puhtaaksi ja raikkaaksi soodalla, suolalla, marseille-saippualla ja väkiviinaetikalla.

Eikä pyykkikoneen kohtaloakaan tarvi näillä aineilla surra. Luonnolliset pesuaineet putsaavat ja raikastavat pesukoneenkin ja oman kokemukseni perusteella totean, että niin pesukoneemme kuin siinä pestävä pyykki, ovat nyt "ekopesujen" jälkeen huomattavasti raikkaampia kuin ennen. Tunkkaista hajua tai sameutta pyykissä tai koneessa ei ole enää esiintynyt ja myös pyykin värit ovat pysyneet kirkkaampina.

Käytän kahta erilaista pesuainetta, suola-kidesoodaseosta sekä marseille-saippuan ja ruokasoodan seosta. Suola-soodalla pesen 30-90 asteessa pyyhkeet, petivaatteet sekä suurimman osan perheemme vaatteista. Villan ja erityisen…

Itsetehty deodorantti

Tehokas, ekologinen ja edullinen.
Helppokin, sillä itsetehdyn deodorantin raaka-aineet löytyvät meidän monen keittiönkaapista. Ja niinhän sitä sanotaan; jos voisit syödä sitä, on se myös turvallista kosmetiikkaan käytettäväksi.

Luonnonmukaiseen deodoranttiin siirryttäessä kannattaa muistaa antiperspirantin ja deodorantin ero. Antiperspirantti estää luonnollisen hikoilun (teollisissa valmisteissa usein mm. alumiiniyhdisteet), eikä tällaista ominaisuutta löydy luonnonkosmetiikasta. Luonnonmukainen deodorantti antaa siis ihon hikoilla (lue hengittää), mutta neutraloi bakteereja ja niistä syntyviä hajuja.
Vaihtaessani aikoinaan tehdasdödön ekodödöön, haisin kaksi viikkoa. Vuosia kemikaalein tukitut huokoseni huusivat Hoosiannaa ja tuntui, että hikeä pukkasi vaikka paikallaan seisoi. Kahden viikon jälkeen tilanne normalisoitui. Loppui niin yletön hikoilu, kuin hajutkin.

Itselleni, asiakaspalvelutyötä tekevänä, on tärkeää pysyä raikkaana koko päivän, kemikaalittomuudesta ja ekologisuudesta tink…

Shampootonta elämää

Vuosi takana, loppuelämä edessä.
Mitään syytä ei enää ole palata vanhaan. Hykerryttää jo pelkästään ajatus siitä, miten paljon meidän kolmihenkinen perhe on säästänyt muovia tällä ratkaisulla - luopumalla teollisten shampoiden, hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden käytöstä. Siihen päälle kun ynnäilen skipatut kemikaalit ja säästetyt eurot, ilostuttaa niin kovin.
Eikä vähiten ilostuta sekään, että tällä luopumisratkaisulla saimme terveet hiukset ja hiuspohjat. Itselleni kannustimena toimi luonnollisuus, miehelleni ärtynyt hiuspohja ja pojallemme halusimme tarjota kemikaalittomuutta. On suuri huijaus, että ihminen tarvisi puhtaana pysyäkseen kemikaaleja ja teollisia tököttejä. Tämä harha on meille vain niin kovin tehokkaasti markkinoitu.
Kansainvälisesti shampoottomuudesta ja hiusten luonnonmukaisesta hoitamisesta käytetään termiä "no poo". 
Sitä paitsi minulla on nykyään paljon hauskempaakin suihkussa. Siinä omenasosetta ja hunajaa sekoitellessa on olo kuin lapsella hiekkalaatikol…