Siirry pääsisältöön

Opintomatkani kasvilääkinnän maailmaan

Syyskuussa 2017 yksi suuri haaveeni toteutui; pääsin aloittamaan Kauhajoen evankelisella opistolla fytoterapian eli kasvilääkinnän opinnot.
Kasvilääkintä on luonnonkasvien käyttöä ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseksi ja hoitamiseksi. Kasvilääkinnässä yhdistyvät kansanperinnetieto ja -taito sekä nykyaikaiset tutkimukset. Fytoterapeutit ovat kasvilääkinnän ammattilaisia, joilla on tärkeä rooli luonnonkasvien käyttöön liittyvän kansanperinteen säilyttäjinä. Tunnen suurta iloa ja ylpeyttä siitä, että saan tulevaisuudessa olla osana tätä työtä.

Opinnot koostuvat fytoterapian perusteista (10op) eli yrttihoitajakoulutuksesta, jonka jälkeen, toisena vuotena, halukkaat lähtevät syventäviin opintoihin (8op), kohti fytoterapeutin diplomia. Fytoterapeutiksi valmistuaksesi sinun tulee lisäksi suorittaa Luontaisterapia ammattina-osio (3op), koululääketieteen perusteet (14op) sekä ensiapukurssi EA1. Edellä mainituista, Luontaisterapia ammattina-osio sekä EA1 on mahdollista suorittaa Kauhajoen evankelisella opistolla. Koululääketieteen perusteita tarjoavat mm. Kairon Instituutti, Medikanova, Keski-Pohjanmaan kansanopisto (Kälviä) sekä Oulunseudun ammattiopisto.
Koulutuksemme sisältää myös runsaasti käytännön työtä, harjoitushoitoja ja etätehtäviä sekä oppimispäiväkirjan kirjoittamista ja lopputyön tekemisen.

Opintojamme Kauhajoella vetää lämmöllä ja kokemuksella luontaisterapeutti, luontaisyrttineuvoja, diplomi-fytoterapeutti, koulutettu hieroja Raija-Liisa "Lippe" Äystö. Lipen tietotaito ja rakkaus alaan välittyy selkeänä meille opiskelijoille ja jokaisen lähiviikonlopun jälkeen minusta tuntuu vahvemmin ja vahvemmin, että olen oikealla polulla.
Kouluttajamme lisäksi tärkeä osa opintojani ovat opiskelijatoverit. Lyhyessä ajassa samanhenkisestä porukastamme on muovautunut tiimi, joka omia tietojaan ja kokemuksiaan jakamalla vahvistaa ja rikastuttaa yksilön osaamista. Olen oppinut kurssikavereiltani valtavasti.

Lähiviikonloput toteutetaan noin joka toinen kuukausi, joiden välissä teemme etätehtäviä ja harjoitushoitoja (harjoitushoidot voivat olla esimerkiksi koko kehon hemmotteluhoitoja, hierontoja, hauteiden, tinktuurojen ja salvojen valmistusta, luentojen tms. tilaisuuksien järjestämistä - kaikkea kasvilääkintään liittyvää). Lähiviikonlopun opinnot alkavat perjantai-iltana ja loppuvat sunnuntaina hieman ennen kahta. Päiviin kuuluu sekä teoriatunteja että käytännön harjoitteita.

Kaiken kaikkiaan opintokokonaisuus on järjestetty siten, että työssäkäyvätkin pystyvät opintoihin osallistumaan. Ja vaikka valmistuaksesi sinulla on velvollisuus suorittaa kaikki osiot ja osallistua lähiviikonlopuille, on poissaolon sattuessa korvausmahdollisuudesta tehty joustava.

Opintojemme lähiviikonloput tapahtuvat rauhallisessa maalaismiljöössä Kauhajoen evankelisella opistolla. Opisto on vuonna 1925 käyttöönotettu, alkujaankin kansanopistoksi rakennettu, mahtipontinen kivirakennus noin 7 kilometrin päässä Kauhajoen keskustasta. Opistolle pääsee kuitenkin vaivattomasti; esim. Seinäjoen juna-asemalta hyppäät samassa yhteydessä olevan Matkahuollon kautta linjuriin, joka pysähtyy kilometrin päähän opistosta.

Opistolla yöpyminen on edullista ja ruokailu järjestyy joko ostamalla ruokailut opistolta tai tuomalla omat eväät. Eväitä varten ruokasalista löytyy jääkaappi sekä mikro ja majoitushuoneiden yhteydestä pieni keittiö ruoanlaitto- ja säilytysmahdollisuuksineen. Itse olen ollut erittäin tyytyväinen opiston keittiön valmistamaan kasvisruokaan. Majoituksen hintaan kuuluu myös lauantai-illan sauna. Huoneet ovat pääosin 2hh ja niissä on wc sekä suihku.

Haku syksyllä 2018 alkavaan koulutukseen on käynnissä! 

Lisätietoja koulutuksesta saat Kauhajoen evankelisen opiston kotisivulta, www.keo.fi.


~ Heidi ~Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekopyykkiä itsetehdyllä pesuaineella

Itsetehty pyykinpesuaine on helppo ja edullinen tapa vähentää kodin, kehon ja luonnon kemikaalikuormitusta. Ja kun tällä värkillä on muutaman kerran suorittanut pyykkäykset... Heureka! Tajuaa kemikaalien kaupasta kotiin kantamisen olleen tässäkin asiassa turhaa. Pyykin saa puhtaaksi ja raikkaaksi soodalla, suolalla, marseille-saippualla ja väkiviinaetikalla.

Eikä pyykkikoneen kohtaloakaan tarvi näillä aineilla surra. Luonnolliset pesuaineet putsaavat ja raikastavat pesukoneenkin ja oman kokemukseni perusteella totean, että niin pesukoneemme kuin siinä pestävä pyykki, ovat nyt "ekopesujen" jälkeen huomattavasti raikkaampia kuin ennen. Tunkkaista hajua tai sameutta pyykissä tai koneessa ei ole enää esiintynyt ja myös pyykin värit ovat pysyneet kirkkaampina.

Käytän kahta erilaista pesuainetta, suola-kidesoodaseosta sekä marseille-saippuan ja ruokasoodan seosta. Suola-soodalla pesen 30-90 asteessa pyyhkeet, petivaatteet sekä suurimman osan perheemme vaatteista. Villan ja erityisen…

Shampootonta elämää

Vuosi takana, loppuelämä edessä.
Mitään syytä ei enää ole palata vanhaan. Hykerryttää jo pelkästään ajatus siitä, miten paljon meidän kolmihenkinen perhe on säästänyt muovia tällä ratkaisulla - luopumalla teollisten shampoiden, hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden käytöstä. Siihen päälle kun ynnäilen skipatut kemikaalit ja säästetyt eurot, ilostuttaa niin kovin.
Eikä vähiten ilostuta sekään, että tällä luopumisratkaisulla saimme terveet hiukset ja hiuspohjat. Itselleni kannustimena toimi luonnollisuus, miehelleni ärtynyt hiuspohja ja pojallemme halusimme tarjota kemikaalittomuutta. On suuri huijaus, että ihminen tarvisi puhtaana pysyäkseen kemikaaleja ja teollisia tököttejä. Tämä harha on meille vain niin kovin tehokkaasti markkinoitu.
Kansainvälisesti shampoottomuudesta ja hiusten luonnonmukaisesta hoitamisesta käytetään termiä "no poo". 
Sitä paitsi minulla on nykyään paljon hauskempaakin suihkussa. Siinä omenasosetta ja hunajaa sekoitellessa on olo kuin lapsella hiekkalaatikol…

Itsetehty deodorantti

Tehokas, ekologinen ja edullinen.
Helppokin, sillä itsetehdyn deodorantin raaka-aineet löytyvät meidän monen keittiönkaapista. Ja niinhän sitä sanotaan; jos voisit syödä sitä, on se myös turvallista kosmetiikkaan käytettäväksi.

Luonnonmukaiseen deodoranttiin siirryttäessä kannattaa muistaa antiperspirantin ja deodorantin ero. Antiperspirantti estää luonnollisen hikoilun (teollisissa valmisteissa usein mm. alumiiniyhdisteet), eikä tällaista ominaisuutta löydy luonnonkosmetiikasta. Luonnonmukainen deodorantti antaa siis ihon hikoilla (lue hengittää), mutta neutraloi bakteereja ja niistä syntyviä hajuja.
Vaihtaessani aikoinaan tehdasdödön ekodödöön, haisin kaksi viikkoa. Vuosia kemikaalein tukitut huokoseni huusivat Hoosiannaa ja tuntui, että hikeä pukkasi vaikka paikallaan seisoi. Kahden viikon jälkeen tilanne normalisoitui. Loppui niin yletön hikoilu, kuin hajutkin.

Itselleni, asiakaspalvelutyötä tekevänä, on tärkeää pysyä raikkaana koko päivän, kemikaalittomuudesta ja ekologisuudesta tink…