Siirry pääsisältöön

Opintomatkani kasvilääkinnän maailmaan

Syyskuussa 2017 yksi suuri haaveeni toteutui; pääsin aloittamaan Kauhajoen evankelisella opistolla fytoterapian eli kasvilääkinnän opinnot.
Kasvilääkintä on luonnonkasvien käyttöä ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseksi ja hoitamiseksi. Kasvilääkinnässä yhdistyvät kansanperinnetieto ja -taito sekä nykyaikaiset tutkimukset. Fytoterapeutit ovat kasvilääkinnän ammattilaisia, joilla on tärkeä rooli luonnonkasvien käyttöön liittyvän kansanperinteen säilyttäjinä. Tunnen suurta iloa ja ylpeyttä siitä, että saan tulevaisuudessa olla osana tätä työtä.

Opinnot koostuvat fytoterapian perusteista (10op) eli yrttihoitajakoulutuksesta, jonka jälkeen, toisena vuotena, halukkaat lähtevät syventäviin opintoihin (8op), kohti fytoterapeutin diplomia. Fytoterapeutiksi valmistuaksesi sinun tulee lisäksi suorittaa Luontaisterapia ammattina-osio (3op), koululääketieteen perusteet (14op) sekä ensiapukurssi EA1. Edellä mainituista, Luontaisterapia ammattina-osio sekä EA1 on mahdollista suorittaa Kauhajoen evankelisella opistolla. Koululääketieteen perusteita tarjoavat mm. Kairon Instituutti, Medikanova, Keski-Pohjanmaan kansanopisto (Kälviä) sekä Oulunseudun ammattiopisto.
Koulutuksemme sisältää myös runsaasti käytännön työtä, harjoitushoitoja ja etätehtäviä sekä oppimispäiväkirjan kirjoittamista ja lopputyön tekemisen.

Opintojamme Kauhajoella vetää lämmöllä ja kokemuksella luontaisterapeutti, luontaisyrttineuvoja, diplomi-fytoterapeutti, koulutettu hieroja Raija-Liisa "Lippe" Äystö. Lipen tietotaito ja rakkaus alaan välittyy selkeänä meille opiskelijoille ja jokaisen lähiviikonlopun jälkeen minusta tuntuu vahvemmin ja vahvemmin, että olen oikealla polulla.
Kouluttajamme lisäksi tärkeä osa opintojani ovat opiskelijatoverit. Lyhyessä ajassa samanhenkisestä porukastamme on muovautunut tiimi, joka omia tietojaan ja kokemuksiaan jakamalla vahvistaa ja rikastuttaa yksilön osaamista. Olen oppinut kurssikavereiltani valtavasti.

Lähiviikonloput toteutetaan noin joka toinen kuukausi, joiden välissä teemme etätehtäviä ja harjoitushoitoja (harjoitushoidot voivat olla esimerkiksi koko kehon hemmotteluhoitoja, hierontoja, hauteiden, tinktuurojen ja salvojen valmistusta, luentojen tms. tilaisuuksien järjestämistä - kaikkea kasvilääkintään liittyvää). Lähiviikonlopun opinnot alkavat perjantai-iltana ja loppuvat sunnuntaina hieman ennen kahta. Päiviin kuuluu sekä teoriatunteja että käytännön harjoitteita.

Kaiken kaikkiaan opintokokonaisuus on järjestetty siten, että työssäkäyvätkin pystyvät opintoihin osallistumaan. Ja vaikka valmistuaksesi sinulla on velvollisuus suorittaa kaikki osiot ja osallistua lähiviikonlopuille, on poissaolon sattuessa korvausmahdollisuudesta tehty joustava.

Opintojemme lähiviikonloput tapahtuvat rauhallisessa maalaismiljöössä Kauhajoen evankelisella opistolla. Opisto on vuonna 1925 käyttöönotettu, alkujaankin kansanopistoksi rakennettu, mahtipontinen kivirakennus noin 7 kilometrin päässä Kauhajoen keskustasta. Opistolle pääsee kuitenkin vaivattomasti; esim. Seinäjoen juna-asemalta hyppäät samassa yhteydessä olevan Matkahuollon kautta linjuriin, joka pysähtyy kilometrin päähän opistosta.

Opistolla yöpyminen on edullista ja ruokailu järjestyy joko ostamalla ruokailut opistolta tai tuomalla omat eväät. Eväitä varten ruokasalista löytyy jääkaappi sekä mikro ja majoitushuoneiden yhteydestä pieni keittiö ruoanlaitto- ja säilytysmahdollisuuksineen. Itse olen ollut erittäin tyytyväinen opiston keittiön valmistamaan kasvisruokaan. Majoituksen hintaan kuuluu myös lauantai-illan sauna. Huoneet ovat pääosin 2hh ja niissä on wc sekä suihku.

Haku syksyllä 2018 alkavaan koulutukseen on käynnissä! 

Lisätietoja koulutuksesta saat Kauhajoen evankelisen opiston kotisivulta, www.keo.fi.


~ Heidi ~







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mamman talvisalva ~ voidepalat ahavoituneelle iholle

Äidin kämmenselät ovat kuin santapaperia,  isä on niistänyt nenänalusensa rikki ja perheen pienimmän pakkasessa nuoleskeltuja huulia kirvelee...  Kyynärvarteeni tatuoidut ketutkin tuntuvat irvistävän - on selvästi tullut aika valmistaa mamman talvisalvaa!  Kun pakkanen, viima ja kevättalven UV-säteily saavat ihon huutamaan apua, talvisalva pelastaa. Valkosuklaakonvehtien näköiset, miedosti hunajalta ja appelsiinilta tuoksuvat voidepalat hurmaavat paitsi ulkonäöllään, myös hoitavuudellaan. Luomulaatuiset aprikoosinsiemenöljy, karitevoi ja neitsytkookosöljy auttavat ihoa säilyttämään kosteustasapainon, samalla ihoa hoitaen, kotimainen mehiläisvaha suojaa ja parantaa ja appelsiinin eteerisen öljyn sisältämä antioksidantti, D-limoneeni, edistää solujen uusiutumista. Voidepalaa lämmitetään hetken iholla ja hierotaan sitten hoitoa kaipaavalle alueelle. Myös (jo parantuneet)  tatuointini hoidan tällä salvalla. Salva ei sisällä vettä, joten sitä voi käyttää myös suojavoiteena pakkaskelill

Siankärsämötinktuura eli millefoliumtipat

Siankärsämöä (Achillea millefolium) kutsutaan yrttien "tuhattaituriksi", eikä syyttä; se on erittäin monipuolinen ja tehokas rohtokasvi, jota voi käyttää myös mausteena, sopien etenkin rasvaisiin ruokiin, tuorejuustoihin, levitteisiin ja yrttisuoloihin. Muutama silputtu lehti antaa esimerkiksi pitkään haudutettuihin pataruokiin hyvän ryytisen aromin. Siankärsämötinktuura on vakijuttuni, jota valmistan joka kesä ja jota käytän ahkerasti lähes kaikkeen ulkoiseen vaivaan. Sisäisesti käytän tinktuuraa etenkin talvikaudella flunssaoireisiin. Siankärsämö on tunnettu rohtokasvina jo tuhansia vuosia ja etenkin sen verenvuotoa tyrehdyttävä ominaisuus on ollut tärkeä lääkinnällinen apu. Tarina kertoo Akhilleuksen tyrehdyttäneen Troijan sodassa haavoittuneiden sotilastovereidensa verenvuodot siankärsämöllä ja myös Jeesuksen tehneen samoin isänsä Joosefin loukkaannuttua puusepäntyössään. Saman ominaisuuden vuoksi siankärsämöä kutsutaan eri maissa mm. sotilaanruohoksi, timpurinyrt

Ekopyykkiä itsetehdyllä pesuaineella

Itsetehty pyykinpesuaine on helppo ja edullinen tapa vähentää kodin, kehon ja luonnon kemikaalikuormitusta. Ja kun tällä värkillä on muutaman kerran suorittanut pyykkäykset...  Heureka! T ajuaa kemikaalien kaupasta kotiin kantamisen olleen tässäkin asiassa turhaa. Pyykin saa puhtaaksi ja raikkaaksi soodalla, suolalla, marseille-saippualla ja väkiviinaetikalla. Eikä pyykkikoneen kohtaloakaan tarvi näillä aineilla surra. Luonnolliset pesuaineet putsaavat ja raikastavat pesukoneenkin ja oman kokemukseni perusteella totean, että niin pesukoneemme kuin siinä pestävä pyykki, ovat nyt "ekopesujen" jälkeen huomattavasti raikkaampia kuin ennen. Tunkkaista hajua tai sameutta pyykissä tai koneessa ei ole enää esiintynyt ja myös pyykin värit ovat pysyneet kirkkaampina. Käytän kahta erilaista pesuainetta, suola-kidesoodaseosta sekä marseille-saippuan ja ruokasoodan seosta. Suola-soodalla pesen 30-90 asteessa pyyhkeet, petivaatteet sekä suurimman osan perheemme vaatteista. Villan ja